Bătălia Rețelelor IoT

Îți mai aduci aminte când ai accesat prima dată Internetul utilizând o conexiune de tip Dial-up? În urma zgomotelor stridente ale liniilor de telefon, te puteai regăsii  în Tiscali, Atlas sau Seznam, putànd trimite primul email către prietenii tăi. Aceasta scenă a avut loc in majoritatea locuințelor din Romània si Cehia, în urmă cu 20 de ani. 10 ani mai târziu, Internetul ne-a permis să facem parte din mass-media tradițională. Dintr-odată fiecare individ putea împărtășii cu lumea gândurile sale, putea "trimite", nu doar să "primească". Facebook, Youtube și Twitter au fost creeate, urmate fiind de Linkedin, Pinterest și Instagram. Astăzi vom vorbii despre o revoluție care se dezlănțuie chiar acum: fenomenul Internetul Lucrurilor (IoT).

Precum în cazurile anterioare, ar fi prostesc să credem că acest fenomen ar putea fi ignorat. Vântul din velele sale bate către mariile companii ale lumii, către producatorii de top de electronice, către dezvoltatorii urbanistici care proiectează orașe inteligente, oameni de stiință care studiază stiințele umaniste pentru a putea adresa conceptul de dezvoltare sustenabilă și persoanelor aflate în căutarea de spațiu pentru economie și confort in afacerile lor precum și în locuințele acestora.
 

În orice caz, urmatoarele rânduri nu vor fi, în mod preliminar, despre obiecte care au o adresa IP - precum TV, frigidere sau termostate. Dar, în special, despre rețelele speciale pentru comunicații de date, capabile de crearea rețelelor de date pentru senzori. Acestea sunt, de obicei, dispozitive care nu au nevoie de o cantitate semnificativă de energie electrică și care trimit pachete, mai degrabă, restrânse, către Cloud-ul local. Ulterior, serverul face publice aceste date către utilizatori, spre exemplu, prin intermediul unei pagini web sau al unei aplicații mobile. Un exemplu tipic este un sistem care măsoară consumul de energie electrică, de apă și consumul de energie termică, unde modulele de comunicații trimit automat starea de funcționare la un moment de timp prestabilit. Scopul este realizarea comunicațiilor fără fir, reducând, în același timp, consumul de curent din baterii, permitând, astfel, senzorilor să funcționeze pentru mai mulți ani.

Pentru Internetul Lucrurilor (IoT), un nou tip de LPWAN (Rețea cu consum scăzut de energie și arie extinsă) a fost dezovltat pentru a permite unor pachete mici de date să fie transferate între dispozitive, chiar și pe distanțe mari. Senzorii nu au adrese IP, ci doar un identificator unic. Sunt disponibile 3 tipuri de protocoale în România:

  • Sigfox - care folosește infrastructura rețelei T-Mobile si Vodafone
  • LoRa - utilizată în telecomunicații Radio in Cehia si România
  • NBIoT - IoT pe unde înguste, tehnologia din spatele O2 si Vodafone

Potrivit Dl-ului. Jiří Konečný, care dintre ele este cea mai evoluată astăzi? Ca și parte din categoria Inels Air pe care am dezvoltat-o, mizăm pe NB-Iot deoarece funcționează bine pană în prezent. Ceea ce încă il surclaseaza este pretul ridicat al circuitelor integrate radio. Furnizând rețeaua operatorilor majori de rețele mobile, aceștia sunt capabili să ofere servicii avansate, siguranță și responsabilitatea de a fi disponibili de fiecare dată când este nevoie". Acesta este modul prin care descrie una dintre cele mai importante personalități din industria Tehnologiilor Smart din Cehia, și proprietarul companiilor Elko-EP si iNELS.

"NarrowBand este, de asemenea, și rețeaua cu cel mai mare potențial de expansiune. Aceasta oferă comunicații bidirecționale și este singura care este licențiată în banda LTE. Avantajul NarraowBand este că folosește rețeaua deja existentă, asigurând, astfel, acoperire suficientă, atât în înteriorul, cât și în exteriorul clădirilor. Această tehnologie folosește cartele SIM pentru dispozitivile sale" mai adaugă Dl. Jiří Konečný

Printer alte Aspecte, durata de vista a cartelelor SIM este un alt aspect important printre subiectele producatorior Tehnologiei NBIoT. "Am verificat acest tip de cooperare impreuna cu CleverFarm, cand a fost nevoie sa conectam in retea zone intinse de agricultura si sa pozitionam senzori pe acestea, capabili sa evalueze individual influenta conditiilor meteo asupra culturilor. In Republica Ceha, conditiile meteo nu prezinta importanta asa mare, dar in Ukraina, spre exemplu, au loc ierni cu temperaturi foarte scauze. De altfel, in Arabia Saudita, pe timpul verii, temperaturiile ating limitele maxime. Din acest motiv, este necesara verificarea in avans rezistenta cartelelor SIM in astfel de conditii."  Conclude Dl. Jiří Konečný.

Contactează-ne

Informațiile personale trimise prin acest formular vor fi folosite doar pentru procesarea solicitării dumneavoastră. Termenii și politica GDPR, aici: Politica de confidențialitate

phone icon

+40 748 501 500

© 2021 ELKO EP | Toate drepturile rezervate | Instalații electronice inteligente | Casa inteligentă